Kinéztem egy receptet a Good Food magazin 2012. áprilisi számában: Harisszás csirke lilahagymával és feta sajttal. Az első kérdés mi itt felmerült, mi is az a harissza?
Találtam is jó pár receptet az interneten, de végül ezt is a Good Food alapján késztettem el.
A harissza az észak-afrikai konyha salsája, delikátboltokban is lehet kapni, de én magam szerettem volna elkészíteni. Mivel ez egy igen csípős paszta, én megtoldottam a receptet két californiai paprikával, mert nem kedvelem túlságosan a csípős ételeket. Miután elkészültem vele, jó háziasszony módjára, persze csak óvatosan meg is kóstoltam, mégis milyen íze lehet….na ez hiba volt, a tesztet a férjemre kellett volna bíznom…a szám szabályosan kiégett, a szemem a könnyeimmel együtt kifolyt az asztalra, hírtelen nem tudtam, hogy nevessek magamon, vagy sírjak, amiért naivan azt hittem, hogy a plusz két californiai paprika majd enyhít a pasztám erősségén. Megállapítottam, ahhoz hogy bármilyen ételt meg tudjak enni, amibe harissza kell, legalább
Harissza:
10 friss piros ujjnyi hosszú chili
1 ½ tk. koriandermag
½ tk. római kömény
½ tk. köménymag
3 gerezd fokhagyma felaprítva
½ tk. só
2 tk. paradicsompüré
2 ½ tk. citromlé
1 ek. Olívaolaj
(7 csepp rózsavíz) fakultatív
A chilit süssük addig, míg megfeketedik, majd ha kihűlt húzzuk le a héját, és szedjük ki a csumáját. A fűszereket (kivéve a sót) száraz serpenyőben pirítsuk meg, amíg az illóolajok felszabadulnak. Mozsárban törjük össze a chilit, a fűszereket és a fokhagymát, amíg krémes nem lesz, majd keverjük bele az olajat, a paripürét és a citromot. Legalább egy órát hagyjuk állni.
Forrás: Good Food Magazin 2012.szeptember