Egyik nagy kedvencem ez a kicsit ragacsos süti. Régen mindig valamelyik supermarketben vásároltam kókuszcsókot, de leszoktam róla, mert nem bírtam abbahagyni, addig eszem, amíg el nem fogy. Eléggé feledésbe is merült nálam, mígnem találtam egy kókuszcsók receptet Nigella Lawson: „Hogyan váljunk házi istennőkké” című könyvében. Ehhez a könyvhöz egyébként némi furfanggal jutottam hozzá; megkértem férjemet kérje kölcsön a bátyjától, aki igen nagy gourmet, és amikor nyál csorgatva átlapoztam, egyszerű nemességgel úgy döntöttem, hogy soha többet nem adom vissza. Természetesen mindezért a férjem a felelős, végül is Ő kérte kölcsön. Tehát ha valaki szereti a „csókos sütiket” ezt biztos imádni fogja, könnyen és gyorsan elkészíthető, nem lesz belőle sok, ami nálam előny. Legalább nem fulladok bele..
Recept:
Sütő:170 fok
2 nagy tojás fehérje
¼ tk tisztított borkősav
100g finomszemű kristálycukor (lehet porcukor is)
30g darált mandula
egy csipet só
1 tk. vanília-kivonat
250g friss kókuszpehely
Amit itt meg szeretnék jegyezni: én miután többször elkészítettem, változtattam rajta néhány dolgot: ha borkősav hiány van itthon 1 tk. citromlét rakok bele, friss kókuszpehely helyett (nem könnyű beszerezni) pedig kb.150g kókuszreszeléket használok , ha pedig éppen arra vágyom, hogy jobban ragadjon a számban, akkor csak 80g reszeléket rakok bele (ettől viszont laposabb lesz)
Verjük lágy habbá a tojásfehérjét, majd adjuk hozzá a borkősavat és folytassuk a habverést. Állandó keverés mellett lassan adagoljuk hozzá a cukrot, amíg szép fényes nem lesz a hab. Finoman forgassuk bele a vanília kivonatot, a darált mandulát, a sót és a kókuszpelyhet.
Formázzunk belőle kupolácskákat, és süssük 20 percig, míg kezd arany barnára pirulni.
Forrás: Nigella Lawson: „Hogyan váljunk házi istennőkké”