Diós almás pite
Nem tudnám már megmondani hol találtam ezt a receptet, mert jó pár éve sütöm ezt a pitét, aminek a férjemnél olyan nagy a sikere, hogy legalább hetente egyszer prezentálnom kell belőle. Volt rá példa, hogy egyszerre több adagot gyúrtam be a tésztából, amit a fagyasztóban tároltam, így csak előző este kikaptam a mélyhűtőből, és reggel már csak meg kellett sütnöm. Készítettem belőle meggyes és körtés változatot is, ezek ugyanolyan finomnak bizonyultak, viszont a meggyet egy evőkanál liszttel elkevertem, mert féltem, hogy eláztatja a tésztát.
Tésztához:
30 dkg liszt (az én változatom 250g sima liszt és 50g graham liszt)
20 dkg jó minőségű vaj
10 dkg porcukor (én glukonont használok)
1 tojás
csipet só
Töltelékhez:
6-7 db alma,
lekvár (én savanykás lekvárt szoktam.)
2 marék dió
1 cs vaníliás cukor
2 ek nádcukor
1 ek méz
3 ek víz
1/2 tk fahéj
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, fél órát hűvös helyen pihentetjük, majd a 3/4 részét kisodorjuk, és egy kör alakú formába tesszük.
Megkenjük lekvárral, majd almaszeleteket fektetünk rá. A diót durvára törjük, vagy ledaráljuk és rászórjuk az almára.A vizet a cukorral, mézzel és fahéjjal felfőzzük, majd a sziruppal meglocsoljuk az almát.A tészta maradék részéből rácsokat sodrunk, és elosztjuk a tortán.
Aranyszínűre sütjük, kb. 30 perc
sütési hőfok:
sütési mód:
alul-felül sütés
tepsi mérete:
Forrás: ismeretlen