Igazi Itália „fun” vagyok, rajongok mindenért, ami olasz, szeretem a divatjukat, a életstílusukat, az italaikat, tanulom a nyelvüket, és legfőképpen imádom az olasz kaját.
Tizenhat éves koromban voltam először Olaszországban, egy kéthetes körút alkalmával, és azóta legalább egyszer egy évben visszalátogatok. Hál istennek sikerült a férjemet is megfertőznöm, így őt sem kell sokat győzködni, ha egy kis olasz kiruccanásról van szó.
A bőröndünk hazafelé mindig tele van különböző fajtájú parmezán sajtokkal, sonkákkal, fűszerekkel (Rómában a Campo di Fiori téren, minden reggel van egy kis piac, ahol rengeteg fűszerkeveréket lehet kimérve kapni, Őrület). Az én bőröndöm természetesen mindig rejt egy- két új ruhadarabot, mert mint köztudott „soha nincs egy göncöm sem”….amit a férjem nem mindig ért, ilyenkor oda szokott menni a faltól-falig gardróbomhoz, és miután kinyitja a szekrényajtót, fásult hangnemben megkérdezi:
-hogy ez a sok ruha akkor mi?
-azok csak porrongyok drágám (felelem én )
tudod milyen sokat kell takarítanom…
Egyszóval mivel Olaszországot nem tudom hazahozni, így maradnak az olasz ételek, csak hogy kibírjam valahogy a következő utazásig.
Az első ilyen „alapmű” amit megosztanék a Focaccia: ezt a kenyérféleséget szinte bárhol lehet kint kapni, különböző ízesitésekben.
A tésztához:
25 dkg magas sikértartalmú kenyérliszt
2 dkg friss élesztő (vagy egy csomag szárított)
1 nagy evőkanálnyi olívaolaj (én az aszaltparadicsom olajából szoktam)
1 teáskanál tengeri só
1 mokkáskanálnyi cukor az élesztő felfuttatásához
A tetejére:
tetszés szerinti mennyiségű napon szárított paradicsom apró kockákra vágva (oliva bogyóval is finom)
egy nagy maréknyi szárított rozmaring és kakukkfű levél és ágacska keveréke (morzsold össze egy kicsit a kezedben)
néhány csipet tengeri só
frissen őrölt bors
Elkészítés:
Kb. 1/2 dl langyos cukros vízben felfuttatom az élesztőt.
Hozzáadom a liszthez a sót, majd a felfuttatott élesztővel, a maradék langyos vízzel és 1 evőkanálnyi olívaolajjal alaposan kidolgozom. Enyhén lisztezett tálban, kb. 1 óra alatt lefedve, meleg helyen, duplájára kelesztem.
A megkelt tésztából lisztezett felületen kinyomkodom a felesleges levegőt, megpróbálom a tepsi méretével megegyezőre nyújtani,
majd sütőpapírral kibélelt tepsire helyezem. Az ujjammal sűrűn lyukakat fúrok a tésztába, a paradicsomkockákat enyhén belenyomkodom, megszórom a marék fűszerrel.
Lefedve kb. még 1/2 órát kelni hagyom. A sütőbe helyezés előtt még néhány csipet sóval meghintem, és spriccelek rá egy kis olivaolajat.
200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világos pirosra sütöm.