Ez a recept ismét Julia Child könyvéből van, és már önmagában is annyira finom, hogy elég csak egy kis porcukorral megszórni a tetejét miután kisült, és garantáltan percek alatt elfogy. Én most raktam rá csokikrémet, és egy kis szeletelt mandulát díszítésként, mivel édesanyám jön hozzánk vendégségbe. Gondoltam megadom a módját...
A piskótához:
120g étcsokoládé
2 e.k. rum
113g vaj
150 g barnacukor
3 tojás szétválasztva
1 e.k. porcukor
50g darált mandula
1/4 t.k. mandulaaroma
70g liszt
1 t.k. sütőpor
pici só
Sütőt előmelegítem 175 fokra, kivajazok egy kisebb kerek torta formát. A vajat a cukorral habosra keverem, majd mehet bele a tojássárgája. A csokit 2 e.k. rummal vízgőz felett megolvasztom, és egy kicsit hagyom hűlni. Közben a tojásfehérjét elkezdem felverni a pici sóval, majd amikor kezd fehéredni és habosodni, hozzáadom a porcukrot. Kemény habbá verem.
Az olvasztott csokit és a mandulát belekeverem a vajas krémbe.
A sütőport elkeverem a liszttel, majd felváltva a lisztet és a tojásfehérje habját, kanállal beleadagolom a csokis-vajas krémbe.
A tésztát a formába öntöm, és kb. 25 perc alatt megsütöm.
Csokikrém a tetejére:
60g étcsokit, egy kis rummal vízgőz felett megolvasztok, majd egyenként hozzáadok 5 evőkanál puha vajat (kb. 85g), jól összeolvasztom, majd leveszem a tűzről és hagyom hűlni egy kicsit. Egy nagyobb tálba teszek jeget, meg hideg vizet. Beleteszem az olvasztott csokikrémet egy keverőtálba, majd azt belehelyezem a jeges-vizes tálba, és robotgéppel habosra keverem. Megkenem vele a piskótát, körbe szórom szeletelt mandulával és pihentetem a hűtőben 2-3 órát.