HTML

olvass lapozz főzz

2013.03.20. 08:27 susimo

Julia Child Poulet au Porto

Címkék: Julia

Julia Child sült csirkéje vörösboros gombamártással

Ez az első amit Juli Child Mastering the Art of french cooking könyve alapján készítettem.
Számtalanszor sütöttem már csirkét egyben, de ez valahogy annyira tökéletes lett, hogy az eddigi sültpipi remekeim,
csak hamis másolatnak tűnnek mellette. Most tényleg "Poulet Roti" lett.A vörösboros gombaszósz pedig egyszerűen mennyei.

Recept 1.45 kg-os csirkére:

Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.

Miután jól megmostad a pipit, sózd és borsozd meg a belső üreget. rakj bele egy rozmaring ágat, egy kocka vajat, fél hagymát és egy fél citromot, majd zárd be az üreget (én hústűvel szoktam).

Kívülről borsozd, és nagyon enyhén sózd meg a csirkét, majd jó minőségű VAJAT olvassz fel, és kend be vele mindenhol a madárkát, mintha testápoló lenne.
Pucolj meg 2-3 nagyob sárgarépát, egy nagy fej vöröshagymát, vágd fel a őket nagyobb darabokra, és tedd a tepsid aljára egy nagyon kevés vajjal..
Önts alá fél deciliter alaplét, majd fektesd rá a csirkét.

Mehet is a sütőbe. 220 fokon sütjük 15 percig úgy, hogy 5 perc után forgasd a jobb oldalára, majd másik 5 perc után a bal oldalára.
Fontos, hogy minden forgatásnál locsold meg a pipit a tepsiben lévő szafttal.
Ha letelt a 15 perc fektesd a pipit ismét a hátára, és vedd le a sütő hőmérsékletét 190 fokra.Süsd tovább 45 percig, 10 percenként forgatva és locsolva.

Ha letelt a 45 perc ismét emeld sütő hőmérsékletét 220 fokra és még 10 percig süsd, felét a hátán felét a mellén.

Ha kész kiveszem, feldarabolom, jól megsózóm. kiveszem alóla a zöldségeket, visszateszem a darabokat a tepsibe. Öntök rá 0.5 deci cognacot (ez elhagyható)
köré öntöm a gombamártást, és visszatolom 150 fokra csökkentett sütőbe még kb. 5 percre

A gombamártás:
0.5 kg gombát megpucolok, és nagyobb szeletekre vágom (inkább darabolom).

Fél decit vizet fél e.k vajjal, fél t.k. citromlével és negyed t.k. sóval felteszek forrni egy edényben. belerakom a gombát és 8 percig főzöm.

Közben kikeverek fél e.k. kukoricalisztet egy e.k. főzőtejszínnel. Ha letelt a 8 perc leszűröm a gombát, a főzőlevét pedig félreteszem.

Visszateszem a gombát az edénybe, ráöntöm az elkevert krémet, 2 percig forralom, majd sózom, borsozom, és leveszem a tűzről.

Most jön a csirke alatt sült zöldség, kilapátolom némi zsiradékkal együtt a csirke alól, és pépesítem.
Átöntöm egy főzőedénybe, hozzá öntök 1.5 dcl vörösbort, és a gomba főzőlevét. Addig forralom, míg egy kicsit sűrűbb lesz.

Majd jöhet bele a krémes gomba, plusz 2 dcl tejszín. Forralom még 2-3 percig, majd sózom, borsozom ha kell, és annyi citromlevet csepegtetek hozzá,
amennyi az ízlésemnek megfelel.

julicsicsi.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lapszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr215149609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása